Wednesday, February 12, 2014

Vilnius Book Fair Presents KOLUMBAS. ATSKLEISTOJI ISTORIJA

Manuel Rosa. KOLUMBAS. ATSKLEISTOJI ISTORIJA


Vilniaus knygų mugėj pagaliau pasirodys išversta į lietuvių kalbą knyga Manuel Rosa. KOLUMBAS. ATSKLEISTOJI ISTORIJA.

Amerikos portugalo Manuelio Rosa istorinė apybraiža paglosto kiekvieno lietuvio savimeilę žinia, kad Kolumbas buvo Jogailos anūkas, Vladislovo Varniečio, Lietuvos vyriausio kunigaikščio, Lenkijos, Vengrijos ir Čekijos karaliaus sūnus. Nors mūsų istorikams kelia abejonių atskleistas paslaptingai dingusio po 1444 m. mūšio prie Varnos Vladislovo Varniečio likimas, Manuelis Rosa sako, kad Portugalijos istorikams jokia paslaptis, kad jis išgyveno, ir tam įrodyti Portugalijos archyvuose užtenka dokumentų.

Paslatis tebegaubia žmogaus, atradusio Ameriką, tapusio Haičio gubernatoriumi ir vicekaraliumi, pasirašinėjusio XpoFerensu Kolonu, tapatybę.

Garsiausias Didžiųjų atradimų amžiaus jūrininkas Kristupas Kolumbas viena iš pačių paslaptingiausių asmenybių Europos istorijoje. Pasauliui nežinomas jo tikrasis vardas, gimimo vieta, nežinoma, kas buvo jo tėvai, iš kokios jis kilęs giminės.
Manuel Rosa smarkiai pakeitė oficialiąją Kolumbo istoriją. Knygoje, remdamasis dokumentais, jis įrodo, kad Kolumbas iš tikrųjų buvo aukštos kilmės didikas, kad tais laikais jis buvo labai išsilavinęs žmogus, puikus navigacijos specialistas. Plaukdamas į vakarus ieškoti Indijos Kolumbas žinojo, kad plaukia į kitą žemyną, nebuvo pasiklydęs, tačiau turėjo kitų tikslų. Jis buvo didysis apsimetėlis ir dvigubas agentas, tarnavęs Ispanijai, bet ištikimas Portugalijos karaliui. Plaukdamas į Ameriką Kolumbas norėjo suklaidinti ispanus, kad šie nesikėsintų į Portugalijos aukso prekybą Afrikoje ir prekybą prieskoniais Indijoje. Jam pavyko, tačiau galiausiai Ispanija perprato jo apgavystę.
Admirolas taip niekada ir neatskleidė savo tapatybės paslapties. Šią paslaptį nuo mūsų skiria daugiau kaip 500 metų. Manuelis Rosa kruopščiai ištyrinėjo daugelio garsių Europos didikų giminių genealogijos medžius ir daug senųjų dokumentų ir priėjo prie išvados, kad garsusis jūrininkas Amerikos atradėjas buvo Jogailaitis.

Manuel Rosa, šios stulbinamos žinios nešėjas, atvyksta į Lietuvą, dalyvaus mugėje, jam galėsime užduoti pačių įvairiausių klausimų per knygos pristyatymą vasario 22 d. šeštadienį 13.00 val 5.2 salėje.



Charibdė, Vilnius


No comments:

Post a Comment